-

KÖZÉPPONTBAN EÖTVÖS LORÁND

Programsorozat az Eötvös-emlékév alkalmából

(2019. február 1. – 2019. április 5.)

2019. február 1. – március 13. Eötvös-inga makettjének megépítése szakkör keretében

2019. március 13.

 

Nyitórendezvény
Fizika csapatverseny
7.-8. osztályos tanulók számára

2019. március 13.

Partiscum Mobil Planetárium előadása

2019. március 13. – április 5.

Eötvös Loránd emlékkiállítás

2019. március 21.
 

Kerékpártúra (Deseda-tó)
Fekete István Látogatóközpont megtekintése

2019. április 2.

 

Eötvös Loránd emlékkirándulás (Ság-hegy,
Eötvös-emlékoszlop felkeresése, koszorúzás,
Kemenes Vulkánpark megtekintése)

2019. április 5.

 

Záró rendezvény
Az Eötvös Loránd nevét viselő iskolák
találkozója, szakmai előadás, koszorúzás az
iskola emlékhelyének Eötvös Loránd szobránál

Támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Kaposvári Szakképzési Centrum

Eötvös emlékév programsorozat

Felhívás csapatverseny

 

Eötvös-inga makettjének megépítése

MEGNYITOTTUK ISKOLÁNKBAN AZ EÖTVÖS EMLÉKÉVET

Programsorozatunk első elemeként került sor 2019. március 13-án a tanulóink által szakkör keretében készített Eötvös-inga makettjének és a hozzá kapcsolódó kisfilmnek a bemutatására, valamint Eötvös Loránd életét és munkásságát bemutató kiállítás megnyitására.

Galéria a képre kattintva

Az Eötvös-inga makett elkészítésében részt vettek:
Bajna Ádám, Sándor Bálint, Ihárosi Dániel, Kovács Dávid és Litauszki Dorián tanulók, Novák László szakoktató, Fisli István gyakorlati oktatásvezető.

 

A filmet készítette:
Trautman Bence, a munkáját segítette Németh Géza reál munkaközösség-vezető, fizika szaktanár és Vörös Roland oktatástechnológus.

A kiállítást összeállította Kovács Zsolt és Besenyei Gergő, munkájukat segítette Rohn Róbertné könyvtáros.
A nap során bonyolítottuk le a 7. és 8. osztályos tanulók számára kiírt fizika csapatversenyt is, amelynek keretein belül a négytagú csapatok fizika feladatokat tartalmazó feladatlapot, Eötvös Loránd munkásságát feldolgozó keresztrejtvényt oldottak meg, valamint egy kísérletet is bemutattak. Nagyon színvonalas, ötletes, jól előkészített bemutatókat láthattunk.
Amíg a zsűri értékelt és a javító szaktanárok javítottak, a versenyzők és a felkészítő tanáraik mobil planetáriumi előadáson vehettek részt.
A jó hangulatú versenyzés a következő eredménnyel zárult:

7. osztályosok versenyében:

1. Szücs Patrícia, Somogyi Márk, Bera Boglárka, Nagy Míra (Fodor András Általános Iskola). Felkészítő tanár: Némethné Horváth Ildikó
2. Csordás István, Kiss Péter, Orsós Krisztián, Szalai Bálint (Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola). Felkészítő tanár: Miovecz János
3. Dani Bulcsú, Huber Ákos, Rostás Roland, Sándor Laura (Szennai Fekete László Általános Iskola Kaposfői Tagiskola). Felkészítő tanár: Weimann Gábor

8. osztályosok versenyében:

1. Szabó Viktória, Szombathelyi Tenke, Pupos Virág, Klotz József (Kaposmérő Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola). Felkészítő tanár: Miovecz János
2. Szijártó Zsófia Lea, Ivusza Balázs, Vörös Tamás Ottó, Balogh Blanka (Szennai Fekete László Általános Iskola Kaposfői Tagiskola). Felkészítő tanár: Weimann Gábor
3. Nagy Bese András, Pintér Csenge, Posza Dorina, Surányi László (Kisfaludy Utcai Tagiskola). Felkészítő tanár: Sándorné Nagy Veronika

Galéria a képre kattintva

Köszönjük a csapatoknak, a felkészítő tanároknak a komoly felkészülést és a zsűri, valamint a javító szaktanárok munkáját!
A verseny lebonyolítását segítette: Tokai Nóra gondnok, Vörös Roland oktatástechnológus és Galabár Zoltán rendszergazda.

GRATULÁLUNK MINDEN RÉSZTVEVŐ CSAPATNAK!

Sajtómegjelenések:

http://kapos.hu/hirek/kultura/2019-03-13/a_nevadora_emlekeznek.html

http://74nullanulla.hu/videok/2019/03/15/lecsekkoltuk-milyen-kiserleteket-raktak-ossze-a-sracok-a-gepesz-fizika-versenyere-vide.html
 

KERÉKPÁRRAL EÖTVÖS LORÁND NYOMÁBAN

Az Eötvös-emlékév kapcsán iskolánk 25 tanulója és 8 tanára tett kirándulást március 21-én, csütörtökön a Deseda-tó körül.
Ki a saját kerékpárjával, ki az iskolai biciklik igénybevételével kelt útra, hogy először meglátogassuk a Fekete István Látogatóközpontot, ahol a hely élővilágával ismerkedtek meg a résztvevők, majd rövid előadást hallottunk Eötvös Lorándról – a sportemberről.
Kevesen tudják, hogy a nagy tudós és politikus komoly hegymászó teljesítményekkel is büszkélkedhetett, nagyon szeretett lovagolni és kerékpározni is.

A Látogatóközpont megtekintése után remek időjárási viszonyok mellett tekerte körbe a csapat a Desedát.

 

Magyar Krónika 19/11.adás - Eötvös Loránd

 

A Ság hegyen jártunk

2019. április 2-án 25 diák és 15 pedagógus látogatott el a Ság hegyre, hogy projektünk során felfedezzük Eötvös Loránd ingás méréseinek első terepi helyszínét.

A kirándulás során először megtekintettük a helyszínen található Kemenes Vulkánpark magas szintű és korszerű vulkanológiai bemutatóját, amely az ország egyetlen vulkanológiai szakgyűjteményeként az alapoktól komoly ismeretekig ad lehetőséget nemcsak Földünk, hanem az egész Naprendszer szakszerű áttekintésére a tárgyi emlékek, a vulkáni ásvány- és kőzettan, valamint a tudománytörténeti dokumentációs anyagok tekintetében.

Külön kiállítással emlékezik meg a múzeum Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójáról, és természetesen megtekintettük a helyszínen kiállított Eötvös-ingát is.

Ezután vulkántúrán vehettünk részt, ahol a valóságban is találkozhattunk azokkal az ismeretekkel, amelyeket a látogatóközpontban láttunk-hallottunk. Megnéztük az ingamérés helyszínét, a túravezetőtől szakszerű beszámolót hallottunk az azóta történt változásokról, a bazaltréteg kitermeléséről, a Ság hegy kráterében a tanúhegy kialakulásáról és vulkanizmusáról.

A kirándulás és egy jó hangulatú ebéd után a programot az Eötvös-emlékoszlop megkoszorúzásával zártuk.

 

ELŐADÁSSAL ÉS KOSZORÚZÁSSAL EMLÉKEZTÜNK NÉVADÓNKRA

Április 5-én, pénteken iskolánkban fogadhattuk Dr. Juhász Andrást, az ELTE kandidátusát, egyetemi docensét, aki „Eötvös Loránd nagy kísérletei – az Eötvös-emlékév tiszteletére” című előadását tartotta meg tanulóink és pedagógusaink számára.
Az esemény bekerült az Oktatási Hivatal Bázisintézményi programjába, így más iskolák pedagógusait is fogadhattuk ennek keretében.
Az előadás során bemutatásra kerültek Eötvös Loránd tudományos munkásságának fő területei, azok eredményei, de ezeken kívül előtérbe került úgy is, mint ember.
Megismerhettük családi körülményeit, azt a támogató környezetet, ahol nevelkedett. Kiemelésre került életének másik két fontos területe, a közéleti- és sport tevékenysége is.
Dr. Juhász András előadásában színesen illusztrálva, érdekesen, a megfelelő hangsúlyokat megtalálva mutatta be azt a páratlanul összetett, a tudományos és közéleti területen is egyedülállóan komplex életutat, amely Eötvös Lorándot jellemezte.

A rendezvény egyben a „Középpontban Eötvös Loránd” elnevezésű projektünk záró eseménye is volt, ezért Weimann Gáborné igazgató röviden összefoglalta a rendezvénysorozatot iskolánkban megvalósított programjait.

Az előadás után az Eötvös Lorándról elnevezett iskolák megjelent képviselőivel jó hangulatú megbeszélést tartottunk, iskolánk emlékhelyénél közösen megkoszorúztuk névadónk szobrát, majd a napot a résztvevők számára szervezett fogadással zártuk.

 

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a nap eseményeinek szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget.

Sajtómegjelenés:

Kapos.hu Híradó (10:30-tól)

 

AZ EÖTVÖS LORÁND EMLÉKNAPON JÁRTUNK

2019. április 8-án, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján emléknapot szerveztek a Magyar Tudományos Akadémián, amelyen iskolánk képviseletében Weimann Gáborné igazgató és Németh Géza reál munkaközösség-vezető vett részt.

Az emléknapon – a  köszöntők után – számos előadás követte egymást, amelyekben Eötvös Loránd tevékenységének minden oldalát megvilágítva, komplex személyiségét részletesen bemutatva vált egyértelművé a résztvevők számára Alexander Bernát megállapítása: „ … ő sokkal több nagy tudósnál: ő nagy ember.”

Az emléknapon hivatalosan is kibocsátották az Eötvös Loránd-emlékérmet és az Eötvös Loránd alkalmi bélyeget is.

 

Sajtómegjelenések:

szemlelek.net

mta.hu

Eötvös Loránd Tudományegyetem

www.kormany.hu

Vendégségben a Munkácsyban

A Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban került megrendezésre május 6. és 8. között a Lóczy Lajos Országos Földrajzverseny országos döntője, ahol bemutatásra került az általunk készített inga modell, majd pedig a gimnázium tanulói is megtekinthették.

Eötvös Loránd, a fotográfus nyomában a Dolomitokban

Az Eötvös100 emlékév keretében vendégünk volt dr. Perneczky László, akitől részletes beszámolót kaptunk Eötvös Loránd hegymászó teljesítményéről, fotográfusi tevékenységéről. Az előadás sok kép segítségével mutatta be Eötvös expedícióinak helyszínét, környezetét, és azt is, hogy hogyan sikreült a korabeli felvételek fontos helyét beazonosítani, megismételni.

 

Az előadás rövid összefoglalója

Eötvös Loránd-emlékév: rendezvények országszerte

Az emlékév központi honlapja